section-e9f0114
DİŞ ESTETİĞİ

Günümüz de estetik beklentilerin artmasıyla birlikte gülüş tasarımına ilişkin prensipler önem kazanmıştır. Gülüş tasarımı kavramı birçok bilimsel ve sanatsal prensibi bir arada bulundurarak güzel bir gülüş yaratmayı ifade eder. Estetik bir gülüş için yapılan revizyonun amacı; dişler, diş eti, dudak, kas, iskelet yapısı ve eklemleri kapsayan uyumlu ve istikrarlı bir çiğneme sistemini geliştirmektir.

Gülüş tasarımı bireyin bir takım kişisel estetik beklentileri sağlık ve doğallık ile birleştirilerek planlanır. Estetik yargılar tamamen objektif kriterler değildir; diş hekimi doğal bir gülüşü tasarlarken hastanın karakterleri ile ilgili sübjektif yargılarını ve yaşam tarzını da dikkate almalıdır. Diş Hekimi ve ekibi bir gülüş yaratırken bu kriterleri dikkate alıp kendi sanatsal yetenekleri ve sübjektif fikirleri ile birleştirmelidir.

  •  Hollywood Smile (Hollywood Gülüşü)
  • Dijital Gülüş Tasarımı
  • Diş Kaplamaları
  • Lamina Kaplamalar
  • Prepiless Lamina
  • E-max Kaplama
  • Zirkonyum Kron ve Köprüler
  • Bonding Yöntemi
  • Estetik Diş Dolgusu
  • İnley ve Onley Dolgu
  • Diş Beyazlatma
  • Pembe Estetik/Diş Eti Estetiği
https://talihealthvoyage.com/wp-content/uploads/2023/03/3-2-900x615.jpg
section-635e163
https://talihealthvoyage.com/wp-content/uploads/2023/04/1-5-900x615.jpg
Hollywood Smile

Hollywood Smile operasyonu, Hollywood yıldızlarının gülümsemelerinden ilham alınarak geliştirilen, birtakım standartları olan ve tüm dünyada trend olan bir estetik diş hekimliği uygulamasıdır. İlk muayenede hasta beklentilerinin hekim tarafından doğru anlaşılması çok önemlidir.

Tasarıma muayeneden sonra gerekli röntgenlerin çekilmesi, farklı açılardan fotoğrafların ve mevcut diş dizisinin ölçülerinin alınması ile başlanır. Her tasarım o kişiye özeldir ve hedef mükemmel bir gülümseme yaratmaktır. Mükemmel bir sonuca ulaşmak bazen tek bir tedavi yöntemi ile mümkün iken bazı hastalarımızda ise birkaç tedavi yöntemini sırasıyla uygulamak gerekebilir.

Hollywood gülüşünün sahip olması gereken standartlar şöyle sıralanabilir;

Kişinin derin bir gülme hattına sahip olması, güldüğü zaman üst azı dişlerine kadar tüm üst dişlerin görünmesi ile beraber alt dişlerin de bir miktar görünmesi istenir.

Dişler çene kavsinde düzgün sıralanmalıdır.

Üst kesici dişlerin diğer dişlerden daha belirgin olması ve dişlerin kesici kenarını takip eden gülüş çizgisinin arka dişlere doğru gidildikçe yukarı kavis alması ve dudaklarla uyumlu olması gerekir.

Dişlerin rengi beyaz olmakla birlikte kişinin ten rengi, dişeti rengi ile de uyumlu olmalıdır

Gülme esnasında diş etleri üst çenede 2mm kadar görünmelidir.

Dişlerin orta hattı yüzün orta hattı ile uyumlu olmalıdır

Diş eti zenith noktaları ideal seviyede olmalıdır.

Dudak simetrik olmalıdır.

Tüm bu düzenlemeleri yapan ekibin tecrübesi, bilgisi, sanatsal becerisinin neticesinde ortaya çıkan eser, tasarımı taşıyan kişinin fiziksel ve duygusal özellikleri ile bütünleşmelidir.

section-90fc471
İMPLANT

Dental implantlar eksik dişlerin yerine gelen doğan diş kökünü taklit eden titanyumdan yapılmış materyallerdir. Titanyum, insan vücuduna en uyumlu materyaldir.

İmplant, kötü deneyim yaşamış hastaların anlattığı gibi korkutucu ve zor bir tedavi değildir. Hatta, basit bir diş çekiminden daha kolaydır. Lokal anestezi kullanılır ve tamamen ağrısız bir işlemdir. Diş çekimi ile kıyaslandığında daha kolay bir işlemdir.

 

Tek diş eksikliklerinde uygulanabildiği gibi, çoklu diş eksikliklerinde ve hatta total dişsizlikte de hasta açısından en rahat yöntemdir. Yerleştirilen implant sayısına bağlı olarak, implantlar üzerine yapıştırılan veya vidalanabilen porselen kaplama ve köprüler yapılabildiği gibi; hastanın istediği zaman çıkartabileceği “çıt çıt” benzeri hassas bağlantılarla implantlara tutunan ve bu sayede yemek yerken ya da konuşurken yerinden çıkmayan hareketli protezler de planlanabilir.

Olmayan her diş için bir implant gerekir mi?

Yeterli kemik varsa diş hekimlerinin tercihi her zaman kaybedilen her dişin yerine bir implant uygulanmasıdır. Ancak bazı durumlarda iki implant aralıklı yerleştirilip üzerine köprü protezi yapılabilir. Yerleştirilecek implantın sayısı ancak diş hekiminin radyografik muayenesinden sonra belirlenir.

İmplant yapılacak bölgede yeterli kemik yoksa nasıl bir yöntem uygulanır?

İmplant yapılacak bölgedeki kemiğin yoğunluğu, yüksekliği ve kalınlığı önemlidir. İleri derecede kemik kaybı olan vakalarda greftleme ya da sinüs kaldırma işlemi ile implanta uygun kemik alanları oluşturularak tedaviyi tamamlayabilmekteyiz.

https://talihealthvoyage.com/wp-content/uploads/2023/04/4-1-900x615.jpg
section-44c022d
https://talihealthvoyage.com/wp-content/uploads/2023/04/5-1-900x615.jpg

İmplant tedavisi nasıl yapılır, hangi süreçleri içerir?

İmplant uygulaması günümüzdeki teknoloji ile basit bir uygulamadır. Önce lokal anestezi ile bölge uyuşturulur, implant yerleştirilecek kemikte olmayan dişin yerinde bir yuva hazırlanır ve implant bu yuvaya yerleştirilir. İmplant yerleştirildikten sonra, iyileşme döneminde implant üzerinde kalacak olan vidalar yerleştirilir ve iyileşme dönemi beklenir. Diş implantlarının çiğnemeyle oluşan basınçlar karşısında sağlıklı olarak kalabilmesi için, çene kemiği ile tam olarak kaynaşması gereklidir. Bu süre operasyonun türü, bölgesi, hastanın yaşı ve sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Operasyondan sonra kalıcı protezlerin yapımı için bir süre gereklidir. Kemik yetersizliğinde yeni kemik oluşturulmuş bölgelere yapılan implantlarda bekleme süresi uzayabilir. Sonrasında ölçü alınır ve planlanan protez yapılır.

Zirkonyum Kron ve Köprüler

Zirkonyum nedir?

Zirkonyum beyaz renkli sert bir metal elementidir. Diş hekimliğin de zirkonya (zirkonyum dioksit) şeklinde kullanılmaktadır. Işık geçirgenliği sayesinde estetik olarak metal destekli kaplamalardan üstündür. Krom Nikel gibi metal elementlerine alerjisi olan hastalar için de uygun bio uyumlu bir materyaldir. Metal destekli porselenler de porselenin alt yapısında kullanılan metal gri renklidir ve diş etinde gri renklenmelere sebep olabilir. Zirkonyum alt yapıları ise doğal diş rengindedir ve gri yansımalara sebep olmazlar.

Zirkonya kaplamalar hangi tedavilerde kullanılır?

Işık geçirgenliği, kırılmaya karşı direnci, üzerine estetik porselen materyallerin işlenebilmesi sebebiyle ön-arka bölgede tüm restorasyonların(kron-köprü-inley-onley) yapımında kullanılabilir. Estetik özellikleri üstün, dayanıklı ve dokular ile uyumlu bir materyal olan zirkonyanın uygulama alanı oldukça geniştir.

section-9fdce9d

Zirkonya kaplamalar nasıl uygulanır?

Zirkonya kaplamalar yapılırken yapılacak restorasyonun türüne ve ağızdaki dişin durumuna göre mevcut dişlerden aşındırmalar yapılarak tedaviye başlanır. 3D dijital tarayıcı veya klasik yöntemlerle hastadan dişlerinin ölçüsü alınır. Yapılacak dişin bilgisayarda dijital modeli oluşturulur ve zirkonya kazıma cihazlarında kaplamalar üretilir. Yapımı ortalama 5 gün sürer. Bu süreçte hasta konforunun sağlanması için ölçü alımı ile aynı seansta geçici dişler hasta ağzına takılır.

Zirkonya kaplamalar yapılırken ağrı duyulur mu?

Lokal anestezi altında yapılan dental işlemlerde hasta hiçbir ağrı duymaz. Dişlerin preparasyonu tamamlandıktan sonra alınan ölçülere uygun olarak hazırlanan geçici dişler aynı gün hasta ağzına takılarak, kalıcı dişler yapılana kadarki süreçte hasta konforu sağlanır.

Zirkonya kaplamaların ömrü ne kadardır?

Ağız dokularına uyumlu iyi yapılmış bir zirkonya kaplama hastanın da ağız hijyenine dikkat etmesi sureti ile çok uzun yıllar sorunsuz kullanılır.

https://talihealthvoyage.com/wp-content/uploads/2023/04/2-4-900x615.jpg