section-b39d85f
SAÇ EKİMİ
Diğer adıyla saç nakli sağlıklı ve güçlü saç köklerinin verici bölgeden genellikle başın arkasından alınarak incelmiş ya da tamamen açılmış bölgeye taşınması işlemidir. Çağdaş cerrahi teknolojileri sayesinde saç ekimi ile son derece doğal görünümler elde edilebilmektedir. Bu sayede saç kaybına bağlı kişide oluşabilecek psikolojik travmalar ve sosyal yaşamdan uzaklaşma saç nakli ile düzeltilerek bireyin kendini daha güçlü hissetmesi sağlanabilmektedir.
Saç ekimi, son dönemin en popüler estetik tedavileri arasında yer alıyor. Çoğunlukla erkeklerin tercih ettiği bu tedavi, kellik için kesin sonuç. Kesin bir sonuç oluşturması da tercih edilmesini arttırıyor. Ancak her ne kadar kesin bir çözüm olarak bilinse de kişinin yüz yapısına en uygun saç tipinin ayarlanması ve ekimin gerçekleştirilmesi oldukça dikkat gerektirmektedir.
işinin saç kaybı oranı, cilt yapısı, saç tipi, donör bölgenin saç yapısı ve diğer faktörlere dikkat edilerek, uygun saç ekimi yöntemleri belirlenmektedir. Çünkü bu faktörler, saç ekiminin yapılması sonrasında elde edilecek başarıyı doğrudan etkileyecektir. Donör bölge, saç kökü alma vb. faktörlere bakılarak değişen teknikler, saç ekimi uzmanlarının kontrolleri sonrasında belirlenmektedir.
section-3df0b8b
FUT TEKNİĞİ
Follicular Unit Transplantation olarak bilinen FUT tekniği, FUE tekniğinde olduğu gibi iki kulak arasındaki donör bölgeden saç köklerinin alınması ve saç kaybı yaşanan bölgeye nakledilmesini içermektedir. Bundan önce en popüler teknik olarak bilinmesine karşın son yıllarda popülerliğini kaybetmiştir. Bunun sebebi de iki kulak arasından alınan saç köklerinin şerit şeklinde alınması ve kalıcı bir izin oluşmasıdır. Teknik ile ilgili önemli bilgiler aşağıdaki gibidir:
* Lokal anestezi ile gerçekleştirilmektedir.
* Saç kesimi yapılmadan, saç kökleri deri ile alınmaktadır.
* İki kulak arasındaki donör bölgeden deri ile alınan şerit halinde saç yapısı, kellik olan bölgeye nakledilmekte ve bu dikiş atılarak gerçekleştirilmektedir.
* Saç ekim işlemi kesi uygulanarak gerçekleştirildiği ve kalıcı bir iz oluştuğu için en eski teknik olmasına karşın popülerliğini yitirmiştir.
Dokuda meydana gelen kalıcı hasar, FUT ekim işleminin tercih edilirliğini azaltmıştır. Çünkü bu durum kişilerin çekingen olmasına sebep olmaktadır.
section-61dcaa4
FUE TEKNİĞİ
Follicular Unit Extraction yani FUE olarak bilinen saç ekim yöntemidir. En çok uygulanan saç ekim tekniği olarak bilinen FUE, lokal anestezi yapılarak gerçekleştirilir. Bazı durumlarda sedasyon yöntemine de başvurulabilir. FUT tekniğine göre daha fazla tercih edilmesinin ana sebebi, saç köklerinin deri ile alınmamasıdır. Bu da bölgede herhangi bir iz bırakmamanın yanında, kesi işlemi gerektirmez.
Teknik hakkında diğer bilinmesi gerekenler ise aşağıdaki gibidir:
* Saç ekim operasyonu lokal anestezi ya da sedasyon yapılarak başlar.
* Saç kökleri deri ile şerit halin alınmaz. Tekli, ikili ya da üçlü alınarak kellik sorunu olan bölgeye nakledilir.
* Mikromotor ya da punch (panç) kullanılarak ekim gerçekleştirilmektedir.
* Ekimin yapılacağı bölgeye kanallar açılması gerekir. Ekim işlemi mikromotor ya da punch aracılığı ile bu kanallardan gerçekleşmektedir.
* FUT tekniğindeki gibi şeritler haline nakledilmediği için FUE tekniğinde saç ekimi süreci daha fazla seans ile sonuca ulaşmaktadır.
Aynı zamanda greftlerin saçın ense kısmından alınması gerekir. Bazı durumlarda ense uygun değilse göğüs, bacak ya da sırt bölgelerinden de greft alınabilir. 2002 yılından itibaren uygulanan bir teknik olup, tüm saç ekim teknikleri arasında en popüleridir.
section-4431895
DHI TEKNİĞİ
Direct Hair Implantation olarak isimlendirilen DHI tekniği, diğer saç ekim tekniklerine göre çok rahat ve etkilidir. Çünkü bu teknik ile deride herhangi bir kesi oluşturulmamakta, bu durumda hastanın çok daha rahat olmasını sağlamaktadır. Tekniğin önemli detayları ise aşağıdaki gibidir:
* Teknik, medikal bir kalem kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
* Medikal kalem, greftleri alarak, kel olan bölgeye uygulamayı sağlamaktadır. Bu nedenle herhangi bir kesi söz konusu değildir.
* Tek tek işlem gerçekleştirilmesine karşın kesi olmadığından çok daha kısa sürede saç ekim işlemi sonuçlandırılmış olur.
* Kişinin normal hayatına en hızlı sürede dönmesine yardımcı olmaktadır.
* Kişinin mevcut saçı tam anlamıyla kısaltılmadan da işlem gerçekleştirilebilir.
Tıraşsız bir saç ekim tekniği olan DHI tekniği, Doğrudan Saç Ekimi olarak adlandırılır. İsminden de anlaşıldığı üzere cerrahi müdahale olmadan greft, medikal kalem ile alınarak kel olan bölgeye nakledilmektedir.
İğnesiz Saç Ekimi
İğne korkusu olan kişiler için geliştirilmiş bir saç ekim tekniğidir. FUE ve benzer tekniklerinde uygulanabilen iğnesiz , implanter aracılığı ile gerçekleştirilir. Bu aracın ucunda iğne olmadığı gibi lokal anestezi işlemini aracın kendisi yapmaktadır. Tercih edilme sebebi bu nedenle yüksektir.
section-4dd64f0
Teknik hakkında diğer önemli bilgiler ise şu şekildedir:
* Ense ve kafanın yan kısımlarından alınan greftler, kellik olan bölgeye nakledilmektedir.
* İğne korkusu olan kişilerin kendini daha rahat hissetmesi açısından son derece önemlidir.
* İğnesiz gerçekleştirileceğinden ve işlemin nitekim daha kolay olmasından, enfeksiyon riski de azdır.
Kişi oldukça konforlu şekilde saç ektirebildiği gibi işlemden sonra normal hayatına da çok kısa süre içerisinde dönebilir.
Robotik Saç Ekimi
Saç ekiminde uygulanan pek çok teknik bulunmakta ve teknolojik gelişmeler hızla bu alana uygulanmaktadır. Bunlardan bir tanesi de hiç kuşkusuz ki robotik saç ekimidir.
FUE tekniğinde donör bölgeden greft alınırken kanalların açılması, kel olan bölgede de kanal açılarak greftin oraya yerleştirilmesi ve daha pek çok hassas işlem, saç ekim uzmanının el hakimiyeti ile gerçekleştirilir. Robotik saç ekiminde ise tüm süreç robot tarafından yapılır. Bu da son derece konforlu ve sorunsuz bir saç ekiminin oluşmasına yardımcı olacaktır.
Hiperbarik Saç Ekimi
Oksijen tedavisi olarak bilinen hiperbarik, saç ekim sürecinde son dönemde sıklıkla tercih edilmeye başlandı. Bunun nedeni ise yaraların daha çabuk iyileşebilmesi. Bu teknik ile oksijen tedavisi yapılarak, saç ekimi sırasında oluşan yaraların daha çabuk iyileşmesi sağlanmaktadır.
Oksijenin mevcut yara iyileştirici gücünün olması, saç ekim tekniklerinde hiperbariğin aktif olarak kullanılmasına ortam hazırlamıştır. Ancak bu işlem saç ekimi sonrasında uygulanmaktadır. Hatırlarsanız bir yerimizi yaraladığımızda yaraya oksijenli su ile müdahale edilir. Bunun sebebi, oksijenin yaraların iyileşmesini hızlandırmasıdır.
Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Birbirinden farklı teknikler ile gerçekleştirilen saç ekimi işlemi, her geçen gün farklı uygulamaları ve araçları içermeye başladı. Türkiye de bu konuda dünyanın en önemli merkezlerinden bir tanesidir. Saç tellerinin dökülmesinden şikayetçi olan kişiler, çeşitli tekniklerinden birini tercih ederek, kellik probleminden kalıcı bir şekilde kurtulabilmektedir. Peki, saç ekim işlemi nasıl gerçekleştirilir?
* Öncelikle saç ekim işlemi yaptıracak kişinin doktor ile detaylı bir görüşme gerçekleştirmesi gerekir.
* Yapılan görüşme sonrasında hastanın saç derisi ve saç tipinin analizleri incelenir.
* İnceleme ile hasta için en uygun saç ekim yöntemi tespit edilir.
* Ense, kulak üzeri, sırt, bacak ya da göğüs bölgeleri donör olarak tercih edilebilir.
* Tekniğe göre implanter, mikromotor, punch ya da farklı araçlar ile greftlerin kellik olan bölgeye nakli sağlanır.
* Kimi teknikte greftler şerit halinde deri ile kellik olan bölgeye nakledilirken, kimi teknikte de bir ya da birkaç greft deri alınmadan kellik olan bölgeye transfer edilir.
* Tüm tekniklerde farklı şekillerde olsa da lokal anestezi ya da sedasyon yapılması gerekir.
* Teknikten tekniğe göre mevcut saçlar tıraş edilebilir. Bazı durumlarda edilmeden de ekim gerçekleştirilebilir.
* Seans sayısı tekniğe göre fark ederken, iyileşme süreci de aynı şekilde değişiklik göstermektedir.
Yukarıda da görüldüğü üzere tercih edilen saç ekim yöntemine göre farklı bir uygulama ortaya konulmaktadır. Ancak saç ekim uzmanı ile yaptığınız görüşmeler sonucunda sizin için en uygun yöntem belirlenecektir.
Saç Ekimi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Her tedavide olduğu gibi saç ekiminde de önceki süreçte bazı hususlara dikkat etmeniz gerekir. Bu hususlara dikkat etmemeniz durumunda ne yazık ki ekim işlemi ertelenmek durumunda kalır. Şimdi bu hususlardan bahsedelim.
* Sigara ve alkol kullanımını mutlaka bırakmalı ya da azaltmalısınız. Sigara ile alkol kullanımı yaraların geç iyileşmesine sebep olur.
* Kullandığınız ilaçları doktorunuz ve saç ekim uzmanınız ile mutlaka görüşmelisiniz.
* Saç ekim merkezine mutlaka saçlarınızın temizlenmiş bir şekilde gelinmesi gerekir.
* Tekniğe göre zorluğu farklılaşsa da mutlaka saç ekimi öncesinde beslenmenize dikkat etmeli, sindirimi zorlaştıran yiyecekler tüketmemelisiniz.
* Saç ekim öncesinde saçınıza şekillendirme ya da bakım gibi sebeplerle herhangi bir madde sürmemelisiniz. Şampuan ve sabun hariç.
* Süreç öncesinde saç ekim uzmanı ile mutlaka detaylı bir görüşme gerçekleştirmeli ve süreç hakkında aklınıza takılan her soruyu kendisine iletmelisiniz.
Sağlıklı, doğru ve planlı bir saç ekim operasyonunun gerçekleşebilmesi için yukarıdaki hususlara harfiyen uymanız son derece önemlidir.
Saç Ekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Doktorunuz size süreç hakkında her detaydan en ince ayrıntısına kadar bahsedeceği için mutlaka saç ekimi öncesi ve sonrası konusunda doktorunuzdan bilgi almalısınız. Peki, bu hususlar genel olarak hangileridir?
* Öncelikle iyileşme sürecinin hızlandırılması için verilen ilaçların mutlaka doğru zamanda kullanımına özen gösterilmesi gerekmektedir.
* Terlemek, saç kökleriniz için olumlu olmayacaktır. Bu nedenle sizi terletecek işlerden uzak durmanız çok faydalı olacaktır.
* Alkol ve sigara kullanımından uzak durmalısınız.
* Ekim sonrası 3 ay hamam ve saunadan uzak kalmalısınız.
* Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalmamalısınız.
* 3 ila 4 hafta spor aktivitelerine katılmamalısınız.
* Saçlarınıza sık sık elle temas etmemeli, zarar gelmesini önlemelisiniz.
* İlk günlerde saçınızı yıkamamanız gerekir. Sonrasındaki günlerde ise saçınızı yıkarken saç tellerinize ve derinize zarar vermekten kaçınmalısınız.
Ekilen saçların korunması ve saç kaybının en aza ya da sıfıra indirilmesi için saç ekimi sonrası büyük önem taşımaktadır.
Saç Ekimi Yaptıranlar
Saç dökülmesine maruz kalan kişilerin psikolojik açıdan kendilerini çok kötü hissetmeleri, saç ekiminin tercih edilmesinde en büyük etken. Ayrıca ekim işleminin kesin sonuç vermesi ve kalıcı olması da tercih faktörleri arasında yer alıyor. Bunun için saç ekimi yaptıranlar tarafından belirtilen yorumlar, öncesi ve sonrası paylaşımları da bu operasyonun her geçen gün daha fazla tercih edilmesine sebep oluyor. Ayrıca saç ekimi konusunda bir marka haline gelen Türkiye, dünyanın pek çok noktasından turistleri de bünyesine çekmektedir.
Her ne kadar kalıcı bir çözüm olarak görülse de başarının arttırılması ve saç kayıplarının önlenmesi için saç ekiminden önceki süreç son derece önemlidir.
Bu süreçte doktorunuz saç derisi ve saç tipi analizi yapmakta, sizi derinlemesine incelemektedir. Böylece hangi saç ekim tekniğinin uygun olduğu belirlenir. Çünkü her tekniğin belirli özellikleri ve süreci bulunur. Bu da herkese her tekniğin uygun olmadığının en önemli göstergesidir. İşte bu sebeple saç ekimi yaptıranların yorumları, kişilerin saç ekim operasyonunu tercih etmesi için önemli faktör haline gelmiş durumdadır.
Saç Ekimi Herkese Yapılır Mı?
Saç dökülmesi olan kişide, belirli bir süre sonra dökülmenin şiddeti artmakta ve buna bir çözüm arayışına girilmektedir. Günümüzde bunun en net çözümü, hiç kuşkusuz ki saç ekimi olacaktır. Peki, herkese saç ekim işlemi uygulanır mı? Bunun için herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmuyor.
Saç dökülmesi ile karşı karşıya kalan 24 yaş üzeri herkese bu operasyon uygulanabilir. Ancak elbette ki kişinin belirli şartları karşılaması gerekir. Bunlar ise şu şekildedir:
* Kişinin herhangi bir sağlık problemi olmamalıdır.
* Saç ekiminden önceki süreçte uygulaması gerekenleri harfiyen uygulamalıdır.
* Donör bölge greft alımına uygun ve yeterli olmalıdır.
* Bazı durumlarda doğuştan saçsızlık olabilir. Bu durumda kişiden örnek alınamayacağı için saç ekim işlemi gerçekleştirilemez.
* 24 yaşın altında olan kişilerde saç dökülmesi olsa da henüz tamamlanmış olmaz. Bu nedenle saç ekim işlemi yaptırmak fayda sağlamaz.
* Çeşitli sebeplerle saçlarını kaybetmiş olan 24 yaş altı kişilere ise doktor kontörlünde saç ekim işlemi uygulanabilir.
Yukarıda belirtilen ya da bunların dışında kalan sebepler ortaya çıktığında, saç ekimi ne yazık ki uygulanamamaktadır. Ekim işleminin yapılabilmesi için mutlaka hastanın belirli hususlara sahip olması zorunludur.